EL DIA A DIA
Mans a punt de fer un castellMans a punt de fer un castellMans a punt de fer un castell
Els ‘castellers’ de l’Índia
Torres humanes per celebrar el naixement de Lord Krishna.

Hi ha diverses cerimònies per a la celebració del naixement de Lord Krishna, el Janmashtami. 
Una d’elles, festejada amb molt d’entusiasme i alegria, és el Dahi Handi. Aquesta cerimònia representa l’esforç que va haver de fer Lord Krishna per robar la mantega de la Matka (una olla de terrissa) que hi havia penjada del sostre. 

El Dahi Handi és celebrat especialment a Mathura-Vrindavan, Dwarka i Mumbai. 
A uns 10 metres del terra es penja d’una corda una olla d’argila amb llet, fruits secs i ghee (mantega purificada). Lligades a la corda hi ha monedes de plata que s’emportaran els guanyadors. L’alçada de l’olla varia en funció dels diners de la recompensa. S’ha de fer un castell per arribar a l’olla i aconseguir trencar-la. Els espectadors poden tirar aigua als castellers per fer-los més difícil la pujada. Guanyarà la colla que aconsegueixi trencar l’olla. 

És una festivitat en que no es poden veure 3 de 9 amb folre, ni 3 de 8 aixecats de sota, ni pilars de 7 sense folre, aquí tot s’hi val, l’important és pujar, arribar a l’olla. 

Els devots creuen que trencar a peces l’olla, allunyarà els ratolins i les forces negatives de casa seva. 

Un dels lemes dels castellers catalans és "Força, Equilibri, Valor i Seny”, vàlid també per als castells que s’aixequen a la festivitat del Dahi Handi. L’altra gran motivació dels castellers de l’Índia és la devoció, el bhakti yoga.

RANGOLI - Espai de ioGa.