EL DIA A DIA
rangoli de flors al terrarangoli de flors al terrarangoli de flors al terra
Què és un RANGOLI?
Els rangolis són una de les formes d’art popular més antigues i belles de l’Índia.

Rangoli  (pronunciat "rangóli”)

Els rangolis són una de les formes d’art popular més antigues i belles de l’Índia. 

Són dissenys fets amb pols d’arròs i colors, que es dibuixen a l’entrada de les cases com a símbol de bona sort, protecció, bons auguris i benvinguda.
 
El terme rangoli deriva de sonó (color) i aavalli (fila de colors). 

El seu origen és llegendari: s’explica que fa molt temps, a l’Índia, el poble estava molt trist per la mort del fill d’un gurú. Commogut per tant fervor, el déu Brahma va demanar al rei que manés pintar un retrat del noi a terra. Una vegada acabat, Brahma va bufar el dibuix i va tornar el noi a la vida. Així, per recuperar l’alegria, és com es va començar la tradició de posar un rangoli a cada casa. 

També es diu que els dissenys i la pols fina de colors, representen la transitorietat i la fragilitat de la vida. 

Els dissenys més tradicionals són motius de la naturalesa: fulles recargolades, flors, cignes,… actualment també es dibuixen figures geomètriques. Per fer els dissenys s’utilitzaven substàncies obtingudes de l’escorça dels arbres, fulles, grans o espècies, però avui dia es fan servir colorants sintètics.

Tot i les diferències amb l’antiguitat es continua mantenint la principal característica del rangoli: les línies contínues. Es creu que una línia trencada podria deixar entrar a casa els esperits malignes. 

Durant el festival de Diwali, en què les persones tornen a casa, tothom dibuixa rangolis, ja que és un símbol d’hospitalitat.

Es creu que escampen bellesa, alegria i felicitat al seu voltant.

RANGOLI - Espai de ioGa.