ALIMENTACIÓ VIVA
dijous, 2 juny 2016
Aliment Fisiològic
Comentaris del llibre 'Nutrición Vitalitzante' de Néstor Palmetti

Per definició l’aliment fisiològic hauria de ser aquell amb el qual, una vegada ingerit,  les funcions i els mecanismes corporals poden ser regulats i realitzats perfectament.

Com diu Néstor Palmetti, l’aliment fisiològic, ens ha de nutrir, vitalitzar i depurar, sense generar residus que ens ‘embrutin’ el cos. 

Per saber quin ha de ser el nostre aliment fisiològic, no podem basar-nos només en el que s’ha menjat en els últims segles i que en certa manera és allò que hem normalitzat, hem d’observar-nos i veure la nostra evolució com a espècie dins d’un període més llarg. 

Palmetti ens fa veure que les característiques físiques del humans, relacionades amb l’alimentació i el sistema digestiu, són, sinó iguals, molt semblants als animals mamífers frugívors: dentició, mandíbula, llargada del tub digestiu,…

Com a espècie vam aconseguir adaptar-nos a diferents tipus d’aliment per sobreviure i, utilitzant el foc amb l’alimentació, vam fer més digeribles aquests aliments ‘nous’. 

Actualment, després de milers d’anys, un període curt de temps si pensem en la nostra evolució com a espècie, hem normalitzat allò que hauria d’haver estat només una adaptació en un moment puntual. De fet, no només ho hem normalitzat, sinó que ho hem empitjorat en els últims 100 anys amb la industrialització de l’alimentació, elaborant productes que semblen més preparats químics que no pas menjar. 

A nivell fisiològic no hi ha pogut haver la mateixa adaptació, calen uns 100.000 anys per aconseguir les mutacions genètiques necessàries perquè hi hagi una adaptació evolutiva, d’aquí que el nostre cos no estigui preparat per digerir aliments ‘nous’.

Avui en dia hi ha més casos que mai d’al•lèrgies i malalties relacionades directament amb l’alimentació i, a la vegada, la majoria de malalties que semblarien no tenir-hi massa a veure, també hi estan relacionades. Allò que mengem, és el que ajuda al manteniment de la nostra homeòstasi, si el que ingerim és diferent al que necessitem, el nostre cos farà el que pugui per alliberar-se d’aquesta toxicitat, reaccionant amb més o menys gravetat per nosaltres. 

D’aquí la importància de menjar el que som capaços de digerir: fruita, verdura i llavors. 

Anna Casadevall-Callís